A világ legjobb fizika pedagógusai Budapesten

A fizika kevesek kedvenc tantárgya. De talán, ha kiváló oktatók, pedagógusok okítanák a nebulókat, többen kapnának kedvet ehhez a fontos tudományághoz, a fizikához. Budapestre látogat a világ több, mint 300 fizika pedagógusa. A fizika törvényei az élet szinte minden területén fontosak és meghatározóak, szinte nincs olyan tevékenység, amelyhez nem szükséges fizikai ismeret. Ha az oktatás színvonala magas lenne, megfelelő oktatást nyújtanak a tanulóknak, feltehetően sok hasznos új találmány születhetne.

A fizika legjobb oktatói hazánkba látogatnak

Budapest, 2019. június 26., szerda (OTS) – 2019. július 1. és 5. között Budapestre jön a világ több mint 300 pedagógusa Malajziától Kazahsztánon át Brazíliáig és Norvégiától Dél-Afrikáig, akik a fizika tanításával, valamint annak didaktikai és pedagógiai vetületeivel foglalkoznak. A konferencia főszervezője itthon az Eötvös Loránd Fizikai Társulat, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pedig a helyszínt biztosítja. A konferencia fővédnöke Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, védnökei pedig Dr. Bódis József oktatásért felelős államtitkár, valamint Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Az EMMI anyagi támogatásának köszönhetően a konferenciára jelentkezett magyar fizikatanárok jelentős kedvezménnyel vehetnek részt a rendezvényen.

A konferencia szakmai programját az alábbi társszervező egyesületekkel közösen alakítottuk ki:

– Groupe International de Recherche sur l’Enseignement de la Physique (GIREP),
– European Physical Society (EPS-EPEC),
– International Union of Pure and Applied Physics (IUPAP-ICPE)
– Multimedia in Physics Teaching and Learning (MPTL).

A konferencián mind aktív, iskolában tanító pedagógusok, mind pedig tanárképzésben résztvevő egyetemi oktatók, mind pedig módszertannal és pedagógiával foglalkozó kutatók is részt vesznek. Így ennek a területnek a jelenleg legégetőbb kérdései kerülnek terítékre.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat kezdeményezésére a UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága támogatásával az UNESCO is elismerte a 2019. évet Eötvös Lorándra emlékező évnek, halála századik évfordulójának alkalmából. Ez a konferencia ennek az emlékező eseménysorozatnak egyik fontos eleme.

A konferencia weblapja: https://girep2019.hu

Bízunk abban, hogy az ilyen rendezvényekk segítik közelebb hozni a diákokhoz ezt a tudományt, és számos hasznos találmány, kutatás születik majd a jövőben, mellyel olyan problémákra is megoldást találhatunk, mint az üvegházhatás, káros anyag kibocsátás. Számos területen szükség van remek fizikusokra, fontos a megfelelő oktatás kialakítása, és a tapasztalatcsere a szakemberek között.