Orvosi kutatás 95 milliós támogatása

95 milliós támogatást kapott a HoloVízió elnevezésű orvosi vizualizációs rendszer kifejlesztésére a Holografika Kft, melyből egy három dimenziós rendszert fejleszthetnek, mely a képalkotó vizsgálatok során lesz különösen hatékony az orvostudománynak. Barsi Attila a projekt vezető fejlesztője elmondta, hogy mennyire hasznos lesz ez az új eszköz, ha készen lesz, és mire lehet majd használni.

95 milliüós támogatás orvosi eszköz kutatásra

Budapest, 2019. június 26., szerda (OTS) – 2019. június végén zárul az NKFI Alap 95 millió Ft-os támogatását elnyert „3D fénytér rekonstrukción alapuló HoloVízió orvosi vizualizációs rendszer kifejlesztése” elnevezésű kétéves K+F projekt, melyben a Holografika Kft. egy olyan 3D rendszert fejlesztett, amely az egészségügy területén alkalmazott, térbeli adatot tartalmazó vizualizációs eljárások valós, szemüvegnélküli 3D megjelenítésére képes.

Barsi Attila vezető fejlesztő a projekt zárása kapcsán a következőket emelte ki:

„A radiológiában használatos volumetrikus adatokkal (MRI, CT) dolgozó képi diagnosztikához interaktív 3D rekonstrukciós modult készítettünk, mely többféle orvosi kép- és adatkészletet is képes kezelni (pl. DICOM, PNG vagy JPEG képsor, stb.). Ehhez a modulhoz a különböző 2D-s képszintézisben szokványos minőségjavító eljárások fénytér alternatíváin is végeztünk előremutató kutatásokat (pl. zajszűrés, többszörös mintavételezés).

A személyre szabott orvosi protézisek, 3D nyomtatott orvosi eszközök, plasztikai sebészeti vagy orvosi oktatási vizualizációs rendszerek számára pedig a CAD/CAM termékekhez hasonlóan ipari minőségű és teljesítményű grafikus szoftver motort fejlesztettünk ki, illetve egy-egy demonstrátor alkalmazást is készítettünk. A modulok elkészítése során gondosan ügyeltünk arra, hogy könnyen integrálhatóak legyenek a piacon lévő hardver-szoftver megoldásokkal.”

Az eredmények iránt már két olasz egészségügyi kutatóintézet (ISS, IRCSS) is érdeklődik.